Crowdfunding in de Nederlandse Topsport

Crowdfunding in de Nederlandse Topsport

Crowdfunding in de Nederlandse topsport

Vele sportbonden in Nederland hebben moeite om hun hoofd boven water te houden, en de topsporters die onder deze bonden vallen worden om die reden ook steeds minder ondersteund. Daarbij komen de sporters op een punt te staan dat ze moeten gaan kiezen. Ga ik door op deze manier en is de kans aanwezig dat ik niet meer ondersteund wordt en de mogelijk bestaat dat ik moet stoppen met topsport? Of gaan ze zelf creatief te werk en los van de sportbonden op zoek naar persoonlijke ondersteuning?

Crowdfunding
Crowdfunding houdt in dat je als sporter je eigen merk neerzet en positioneert. Doordat iedereen tegenwoordig gebruik maakt van social media is het voor veel sporters veel gemakkelijker om te communiceren met hun fanbase. De sporter stelt zichzelf een doel en koppelt daaraan een bedrag wat nodig is om dit doel te behalen. Iedere fan van de atleet of sportliefhebber kan ondersteunen in het behalen van het doel van de topsporter. Door een bijdrage die bovenstaande zelf kan bepalen komt het doel van de topsporter steeds dichterbij.

Wij zijn Sport platform
Een mooi initiatief is het platform dat speciaal gericht is op crowdfunding genaamd Wij zijn Sport. Hier hebben meer dan 43 topsporters zelf hun doelstellingen omschreven en aangegeven wat daar voor nodig is.
Met een slagingspercentage van 83% wat neer komt op een bedrag van 273.500 euro laat het platform dus zien dat crowdfunding echt kan werken.

Toekomst
Ik verwacht dat crowdfunding alleen maar zal toenemen. Topsporters met eigen Youtube kanalen waarin volgers wekelijks kunnen zien waar ze mee bezig zijn, en dagelijks op de hoogte gehouden via o.a. Twitter en Facebook is na mijn idee een perfecte manier om de fans/volgers mee te nemen in de beleving van de topsporter. Gezamenlijk wordt geprobeerd om het doel van de topsporter te bereiken en daarvoor terug krijg je een unieke kijk in de wereld van zo’n topsporter.
Hoe mooi is het om te kunnen zeggen dat jij er mede voor gezorgd hebt dat een judoka door middel jou bijdrage een medaille heeft gewonnen op de komende Olympische spelen in Rio de Janeiro!

Met sportieve groet,

Roel van de Sande

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>