Fans

Fans

Alle sportverenigingen hebben supporters die de club steunen in mooie en moeilijke tijden. Bij sommige verenigingen in wat kleinere takken van sport zijn het tientallen, maar bij de grotere professionele verenigingen heb je het vaak over miljoenen fans die alles op de voet volgen en exact weten wat er bij de club gebeurt.

Hoe kun je nu het beste gebruik maken van deze achterban?

Fan engagement zorgt ervoor dat de fan zich via vele wegen kan verbinden met de club waar hij supporter van is. In Nederland is dit pas enkele jaren een belangrijk issue, maar in Amerika zijn ze hier heel vooruitstrevend in. Om een verschil aan te geven in Nederland is PSV de eerste club die in het gehele stadion een WIFI verbinding heeft, zodat fans tijdens de wedstrijden via hun mobiele telefoon op de hoogte gehouden kunnen worden van allerlei zaken. PSV vraagt doormiddel van de speciaal gemaakte app feedback van hun supporters en kan hierdoor direct inspelen op wensen en behoeftes.

In Amerika gaat dit veel en veel verder. Het is een zeldzaamheid dat er geen WIFI in het stadion is. Ga je naar een basketbal of honkbal wedstrijd dan kun je doormiddel van je telefoon gebruik maken van kortingen op merchandise items, korting op eten/drinken, je wordt betrokken met acties tijdens de wedstrijd en je kunt tegenwoordig zelf tijdens de wedstrijd een shirtje laten bedrukken via een app die dan na de wedstrijd klaar voor je ligt (Amerikaans bedrijf genaamd Sport Innovations – 2e in de lijst van de top 10 meest innovatieve sportbedrijven van 2015).

Social media is natuurlijk een perfect communicatiemiddel om snel contact te leggen met je fanbase, maar ze ook zelf te betrekken bij de club doormiddel van acties. In Europa is FC Barcelona niet alleen de beste op het veld maar ook qua fan engagement staan ze op nummer 1. Zie hier een mooi voorbeeld voor de komende ‘’El Clasico’’

 

Op het gebied van fan engagement moeten we in Nederland dus nog heel wat stapjes maken om de verbinding met de fans nog groter te laten worden, en ze nog meer deel uit te laten maken van de belevenis van de sportwedstrijd.

Met sportieve groet,

Roel van de Sande

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>